Key adaptive reuse projects by Feilden Clegg Bradley Studios
Richard Chivers for FCB Studios

Belangrijke herbestemmingsprojecten van Feilden Clegg Bradley Studios

15 jul. 2024  •  Nieuws  •  Door Collin Anderson

Bezoekers van de website van het Britse architectenbureau Feilden Clegg Bradley Studios (FCB Studios) vinden een landingspagina met een video van spelende en lerende kinderen in een basisschool. Ondanks de stedelijke locatie zijn de binnen- en buitenruimtes royaal en goed verlicht, met grote ramen die uitzicht bieden op groene tuinen. Veel van het werk dat het bureau uitvoert legt de nadruk op het creëren van levendige sociale ruimten die de interactie en het welzijn in de gemeenschap bevorderen, wat cruciaal is voor het bereiken van een duurzaam stedelijk leven.

FCB Studios heeft consequent laten zien hoe adaptief hergebruik deze visie op duurzaamheid aanvult. Door bestaande structuren opnieuw te gebruiken, vermindert de praktijk de milieu-impact van nieuwbouw en behoudt het historische en culturele weefsel van stedelijke gebieden. Adaptief hergebruik spaart niet alleen hulpbronnen, maar biedt ook de mogelijkheid om nieuwe sociale ruimten te creëren binnen een vertrouwde context, waardoor de cohesie binnen de gemeenschap wordt versterkt.

FCB Studios heeft gewerkt aan projecten variërend van de transformatie van een 19e-eeuwse molen in een dynamische ruimte voor muziek- en beeldende kunststudio's tot de verjonging van een brutalistisch gebouw uit het midden van de vorige eeuw om bredere programma's te ondersteunen en de toegang voor gehandicapten en artiesten te verbeteren. Door zich te richten op hergebruik en het creëren van sociale ruimten onderstreept FCB Studios de veelzijdige aard van duurzaamheid. De projecten van het bureau laten zien dat het herinrichten van bestaande structuren niet alleen milieuproblemen aanpakt, maar ook de gemeenschapsbanden versterkt, waardoor hergebruik een cruciale strategie is voor duurzame stedelijke ontwikkeling.

Hier zijn vijf uitstekende projecten die het werk van het bureau op het gebied van herbestemming samenvatten.

 

1. Shrewsbury Flaxmill Maltings

photo_credit Daniel Hopkinson
Daniel Hopkinson

Shrewsbury Flaxmill Maltings, 's werelds eerste gebouw met ijzeren frame, werd oorspronkelijk gebouwd in 1797 en later gebruikt als vlasmolen, mouterij en kazerne in oorlogstijd. Na de sluiting in 1987 was de locatie tot de aankoop in 2005 in onzekerheid gehuld. Het project van FCB Studios revitaliseerde het vervallen gebouw dat op de Grade 1 monumentenlijst staat tot een aanpasbare werkruimte, vrijetijdsbestemming en hub voor sociale ondernemingen. De belangrijkste kenmerken zijn een leerruimte op de begane grond, een openbaar café, flexibele kantoorruimtes en een gerestaureerde toegang voor rondleidingen door bezoekers. Innovatieve structurele oplossingen behielden het originele ijzeren frame, terwijl een uitgebreide milieustrategie het energieverbruik en de CO2-uitstoot verminderde. Maatschappelijke betrokkenheid en programma's voor erfgoedvaardigheden maakten integraal deel uit van het project en benadrukten de historische betekenis van de locatie en stimuleerden plaatselijke trots. 

 

2. Brighton Dome Corn Exchange and Studio Theatre

photo_credit Richard Chivers
Richard Chivers

FCB Studios renoveerde Brighton's Grade 1 monumentale Corn Exchange en Grade 2 monumentale Studio Theatre tot een dynamische culturele locatie. Het project, gelegen in historische Regency tuinen vlakbij het Royal Pavilion, verenigt en verbetert vier gebouwen en voegt een nieuwe verbindingsstructuur toe die een voormalige binnenplaats overneemt. Essentieel conserveringswerk onthulde verborgen ruimtes en herstelde de originele houten dakstructuur en decoratieve bekleding. De Korenbeurs heeft nu flexibele zitplaatsen, opslag onder de vloer en geavanceerde ventilatie, terwijl het Studio Theatre een verbeterde capaciteit en technische infrastructuur heeft. Nieuwe faciliteiten zijn onder andere een foyer met veel licht, galerieruimten en een restaurant. Een speciale creatieve ruimte, Anita's Room, ondersteunt kunstenaars en groepen uit de gemeenschap. Dit project, dat deel uitmaakt van een groter vernieuwingsinitiatief, legt de nadruk op duurzaamheid en betrokkenheid bij de gemeenschap, met als doel het Royal Pavilion Estate te verankeren als een toonaangevende bestemming voor erfgoed en kunst.

 

photo_credit Hufton+Crow
Hufton+Crow

Bath Abbey, al meer dan 1300 jaar een centrale plek voor het christelijk geloof in de UNESCO-stad Bath, is nieuw leven ingeblazen met het Footprint Project. Dit restauratieprogramma verbeterde de toegankelijkheid, gastvrijheid en service. Een belangrijk aandachtspunt was de reparatie en conservering van de historische vloer, waarbij grote delen voor het eerst in 150 jaar werden blootgelegd en archeologische inzichten werden blootgelegd. Een milieuvriendelijk vloerverwarmingssysteem dat gebruik maakt van afvalwarmte uit de thermale bronnen van de stad zorgt voor meer comfort.

Aangrenzende Georgiaanse gebouwen werden hersteld en omgevormd tot nieuwe ruimtes voor onderwijs, administratie en het 60-koppige abdijkoor. De verwijdering van de kerkbanken en de toevoeging van flexibele zitplaatsen verbeteren de bruikbaarheid van de abdij voor hedendaagse erediensten en gemeenschapsevenementen. Het project omvat nieuwe voorzieningen zoals een zangschool, ontmoetingsruimtes, vrijwilligersfaciliteiten en een archiefruimte.

 
photo_credit Luke Hayes
Luke Hayes

De renovatie van de Garston Campus van BRE bestond uit het moderniseren van twee kantoorgebouwen om 3.000 vierkante meter huurruimte en 1.200 vierkante meter kantoorruimte voor werknemers te creëren. Het doel van het project was om aanpasbare, gezonde en CO2-arme werkruimten te creëren met behulp van een kosteneffectieve aanpak. De renovatie richtte zich op duurzame methoden, met prioriteit voor koolstofarme materialen, lokale levering en hergebruik van bestaande materialen, waardoor naar schatting 32.000 kg CO2 in de levenscyclus werd bespaard.

De campus omvat gebouwen uit verschillende decennia en het project verlengde de levensduur van een betonnen kantoor uit 1969 en een duurzaam kantoor uit 1996. De renovaties boden ruimte voor flexibel en hybride werken, met functies als open kantoorruimten en cellenkantoren, vergaderruimten en samenwerkingsruimten. Plafonds en scheidingswanden werden verwijderd voor meer natuurlijk licht en er werd veel gebruik gemaakt van hergebruikte materialen. Innovaties waren onder andere het upgraden van verlichting naar LED, het opknappen van meubilair en het installeren van gerecyclede tapijten en Marmoleum vloeren. De Open Innovation Hub ondersteunt nu innovatieve bedrijven met co-working spaces en conferentiefaciliteiten.

 

5. Alexandra Palace

photo_credit © Lloyd Winters
© Lloyd Winters

De renovatie van de oostvleugel van Alexandra Palace heeft een iconisch cultureel monument nieuw leven ingeblazen door moderne infrastructuur te combineren met het historische karakter. Het Alexandra Palace Theatre werd, na tachtig jaar gesloten te zijn geweest, heropend met de nadruk op het behoud van de gelaagde geschiedenis en de noodzakelijke moderniseringen. Dit omvatte het vervangen van de schuine vloer, het installeren van een nieuwe balkonstructuur en het aanpassen van het dak om moderne tuigage te ondersteunen. De East Court, nu een uitnodigende foyer en openbare ruimte, is voorzien van een nieuwe artistieke vloerinstallatie. De ontwerpbenadering van het project legde de nadruk op "gearresteerd verval", waarbij de bestaande structuur van het gebouw werd geconsolideerd en moderne elementen werden toegevoegd die de Victoriaanse grandeur respecteerden.