Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten
AI Schnabel

Belangrijkste recente projecten van Baumschlager Eberle Architekten

3 days ago  •  Nieuws  •  Door Surabhi Patil

Baumschlager Eberle Architekten is een internationaal architectenbureau dat bekend staat om zijn contextuele integratie en holistische benadering van duurzaamheid. Het bureau werd in 1985 opgericht in Vorarlberg, Oostenrijk, en is inmiddels uitgegroeid tot elf onafhankelijke kantoren en verschillende dochterondernemingen in Azië.

Het bureau is gespecialiseerd in woningbouw en kantoorontwikkeling, maar voert ook projecten uit op het gebied van onderwijs, cultuur, gezondheidszorg, transport en landschapsontwerp. Met een portfolio van meer dan 500 projecten verspreid over drie continenten, wordt het ontwerp gekenmerkt door gevoeligheid voor de lokale omgeving en blijvende relevantie, waardoor het inspeelt op de omgeving. 

Met zijn contextgevoelige en innovatieve maar toch praktische ontwerpoplossingen heeft Baumschlager Eberle Architekten de achtste plaats bemachtigd in Archello's 100 beste architectenbureaus ter wereld.

Hier zijn vijf belangrijke recente projecten die de praktijk definiëren: 

 

 

photo_credit Maximilian Haidacher
Maximilian Haidacher

1. Bildungscampus Atzgersdorf

Langs de drukke Breitenfurter Strasse in Wenen ontwierp Baumschlager Eberle Architekten een nieuwe campus om de sociale infrastructuur van de wijk te verbeteren en onderwijs van hoge kwaliteit mogelijk te maken. De campus van 17.000 m2 bestaat uit acht onderwijsruimten en drie kindgerichte programma's voor 1100 leerlingen en omarmt nieuwe ruimtelijke concepten voor leren. Elk leergebied vormt een onafhankelijk, op zichzelf staand modulair deel dat toegankelijk is vanuit een ruime communicatiezone.

Terwijl de structuur de basis vormt voor innovatieve, flexibele ruimtes, communiceert de materialiteit van het gebouw de duurzaamheid van waarde. Lichtgekleurde gepleisterde gevels met verzonken ramen versterken de visuele perspectieven tussen binnen en buiten. Energie-efficiëntie speelt ook een belangrijke rol in het ontwerp. Compacte volumes, gereguleerde ventilatie, zonnepanelen en geothermische energie zorgen voor een lager energieverbruik en lage operationele kosten.

 

 

photo_credit Cyrille Weiner
Cyrille Weiner

2. Offices Montagne du Parc

Het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis in Brussel werd ontworpen als een paradigma van duurzaamheid en aanpassingsvermogen. Het scheiden en recyclen van materialen tijdens de sloop voegde waardevolle hulpbronnen toe aan de nieuwe constructie. Een bestaande ondergrondse tankstructuur werd hergebruikt in een poging tot circulariteit. Draagconstructies verpakt in een mantel verhullen de schaal van het gebouw en bepalen het algehele uiterlijk. Kolommen gemaakt van herbruikbare inzetstukken van lokaal hout en geribbelde dakstructuren tonen bewuste materialiteit.

Hoewel de campus in gebruik is genomen als hoofdkantoor van een bank, wordt het ook gebruikt voor gezondheidszorg en woningen. Publiek toegankelijke ruimten zoals binnenpleinen, arcades en de winkel- en horecaruimten op de begane grond brengen levendigheid en vloeibaarheid naar het centrum van Brussel.

 

 

photo_credit Cyrille Weiner
Cyrille Weiner

3. Renovation Rue Ville l'Evêque

Een oud kantoorgebouw ontworpen door Paul La Mache in het centrum van Parijs werd geherstructureerd en gerenoveerd met thema's als nieuwe ruimtelijke ervaring en materialiteit. De drie sleutelconcepten zijn 1. De natuur introduceren in de werkruimte door vegetatie toe te voegen aan binnenplaatsen en terrassen. 2. Een verbeterde plattegrond en passende kamerhoogtes om het menselijk comfort te verbeteren. 3. Hout toevoegen als duurzaam materiaal voor het raamwerk en de buitenruimtes.

 

 

photo_credit OLEX, Marc and Oliver Lins
OLEX, Marc and Oliver Lins

4. Holdergasse House

Huize Holdergasse is een vrijstaande privévilla gebouwd op een besloten tuinperceel met een levendige gevel die een samenspel van vaste stoffen en vides laat zien. Door de L-vormige indeling kunnen de kamers in verschillende richtingen worden georiënteerd. Speelse inkepingen en visuele verbindingen tussen de verschillende kamers definiëren een duidelijke ruimtelijke relatie.

Een materialenpalet van sierbeton, eikenhout en licht pleisterwerk voegt een vleugje poëtische elegantie toe. Dikke betonplaten en geïsoleerde bakstenen zorgen voor een hoge thermische massa en minimaliseren energieverliezen in het huis.

 

 

photo_credit AI Schnabel
AI Schnabel

5. Campus V

Campus V is een wooncomplex in Oostenrijk dat fundamentele elementen van stedelijke leefbaarheid herdefinieert. Een centraal groen plein dat wordt gedeeld door de vier gebouwen is openbaar toegankelijk via twee ingangen die uitkomen op de straat. De unieke architecturale kenmerken van de regio worden weerspiegeld in de materialen van het gebouw, zoals de witgekleurde bakstenen muren met kalkpleister en gevels bekleed met houten shingles.